Cover Story

«Πονοκέφαλος» η επέκταση του clawback

Χριστουγεννιάτικη αναστάτωση προκάλεσαν στο σύνολο σχεδόν των ιδιωτών παρόχων υγείας οι τελευταίες τροπολογίες και συζητήσεις στη Βουλή, με το clawback να φαντάζει απειλητικό για την πορεία της δραστηριότητάς τους το 2017, αλλά και για το κλείσιμο του 2016.

Από τη μια πλευρά, με βάση τα όσα ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για τον κλάδο της υγείας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τίτλο «Χωρικός Σχεδιασμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη», εντάσσονται πλέον στο επιβαλλόμενο clawback και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, καθώς και τα συμπληρώματα ειδικής διατροφής. Από την άλλη πλευρά, σε αναφορές του ο υπουργός Υγείας προσδιόρισε την υπέρβαση για τα νοσοκομειακά φάρμακα στα περίπου 70 με 80 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2016, όταν μόνο για το πρώτο εξάμηνο αυτό έφτασε στα 116 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όσον αφορά το νοσοκομειακό clawback ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανέφερε στη Βουλή: «Η φαρμακευτική δαπάνη για τα νοσοκομεία το 2016 ήταν 570 εκατ. ευρώ, από τα οποία 490 εκατ. ευρώ αφορούσαν τα δημόσια νοσοκομεία και τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις ιδιωτικές κλινικές και τα νοσοκομεία που είναι εκτός ΕΣΥ, δηλαδή Παπαγεωργίου, ΝΙΜΤΣ, Αρεταίειο και Αιγινήτειο, τα οποία προμηθεύονται τα φάρμακά τους μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Υπήρξε μια υπέρβαση στη δαπάνη η οποία θα κλείσει περίπου γύρω στα 650-660 εκατομμύρια».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), ο οποίος με επιστολή του επεσήμανε τη διαφορά στις μετρήσεις. Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει ότι βάσει των στοιχείων του πρώτου εξαμήνου του 2016 για τη νοσοκομειακή δαπάνη, το νοσοκομειακό clawback για το 2016 θα ανέλθει περίπου στο ποσό των 260 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη θα κλείσει γύρω στα 830 εκατ. ευρώ.

Θα λέγαμε πως εδώ μάλλον υπάρχει ένα σχετικό μπέρδεμα που μπορεί να προέρχεται και από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον γενικό διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας Θεόδωρο Κομματά, το 2016 οι δαπάνες για φάρμακα στο ΕΣΥ θα φτάσουν στα 674 εκατ. ευρώ έναντι 479 εκατ. ευρώ το 2015. Επισημαίνεται εδώ, όμως, ότι δεν περιλαμβάνεται η δαπάνη για νοσοκομειακά φάρμακα η οποία επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ και αφορά ιδιωτικές κλινικές και τα νοσοκομεία εκτός ΕΣΥ. Άρα αν όντως η δαπάνη κλείσει στα 674 εκατ. ευρώ, τότε η υπέρβαση θα είναι της τάξης των 190 με 200 εκατ. ευρώ, καθώς για τα νοσοκομεία αυτά ο προϋπολογισμός είναι κοντά στα περίπου 480 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η δαπάνη με βάση τα στοιχεία για το πρώτο φετινό εξάμηνο δεν φαίνεται να κλείνει για το σύνολο του 2016 στα 674 εκατ. ευρώ, καθώς μόνο στο πρώτο εξάμηνο -μετά και την αφαίρεση του rebate- η δαπάνη για νοσοκομειακά φάρμακα έφτασε στα 365 εκατ. ευρώ και το clawback στα 99,12 εκατ. ευρώ. Με έναν απλό υπολογισμό αποδεικνύεται ότι σίγουρα τα ποσά αυτά θα διπλασιαστούν στο κλείσιμο του έτους.

Αντιδράσεις για την πιστοποίηση φαρμακείων

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απαίτηση του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος (στη φωτογραφία), τα φαρμακεία να είναι πιστοποιημένα κατά ISO από τη νέα χρονιά, αλλιώς δεν θα μπορούν να πωλούν αναλώσιμα για τον διαβήτη και διατροφικά σκευάσματα. Όπως αναφέρει ο κ. Λουράντος, «οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ ανακάλυψαν μια Υπουργική Απόφαση του 2004, σύμφωνα με την οποία όσοι “πάροχοι” ήθελαν να χορηγήσουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αναλώσιμα υλικά, επιθέματα ή τρόφιμα ειδικής διατροφής, θα έπρεπε να διαθέτουν ορισμένες προδιαγραφές και ISO! Σε αυτούς τους παρόχους ο νόμος αυτός συμπεριλάμβανε και τα φαρμακεία».

Διαβουλεύσεις του ΕΟΠΥΥ με παρόχους

Με ανακοινώσεις του ο ΕΟΠΥΥ καλεί από αύριο κιόλας σε διαβούλευση τους νέους παρόχους που θα συμβληθεί και οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις κατηγορίες: Ειδική Αγωγή, Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα, Διαιτητικά Σκευάσματα, Παροχή Οπτικών Ειδών και Αναπνευστικά – Ορθοπεδικά Είδη, για τα προτεινόμενα σχέδια συμβάσεων. Επίσης, έχουν συγκληθεί να συνεδριάσουν και οι σχετικές υποεπιτροπές διαπραγμάτευσης του οργανισμού.

Οι συμβάσεις αυτές έχουν ως στόχο να προσδιοριστούν συγκεκριμένα ποσά τα οποία θα καλύπτει ο οργανισμός και τα υπόλοιπα θα επιβαρύνουν τους ασθενείς. Από κει και πέρα, από τις στιγμή που θα υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός γι’ αυτά, αν υπάρχουν περισσότερες υποβολές αποζημίωσης θα υπάρχει και clawback, αν και στόχος είναι να μην ξεφεύγει η δαπάνη.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ- naftemporiki.gr

Social Share

About the author

Relative Posts